TOPlist

Aktuality

Čertovský perníček pro hodné děti

04.12.2020

Tentokrát  zadání soutěže zní "Čertovský perníček pro hodné děti".Těšíme se na váš recept na vánoční perníčky. Opět jej stačí zaslat na e-mail knihovna@infohumpolec.cz, vložit do schránky v průchodu knihovny nebo odevzdat přímo v městské knihovně. Uzavěrka pro všechny zaslané recepty je 22. prosince, kdy vylosujeme dva výherce, kteří získají pěkné knihy. Ty do soutěže věnují Knihkupectví Jana Zábrany a Knihkupectví Edit.

Legenda o štědrém Mikuláši je známá po celém světě. Majestátní postava, bílý plnovous, pozlacená berla, na hlavě biskupská mitra - tak známe Mikuláše,  který chodí navštěvovat děti v podvečer svého svátku. Doprovází ho anděl a tlupa rozpustilých čertů, chřestících řetězy. Svátek svatého Mikuláše (6. prosince) byl posledním možným termínem konání výročních trhů v kalendářním roce. Jejich sortiment se nesl v duchu blížících se Vánoc, kromě běžného zboží tak nechyběla ani nabídka z dovozu - koření, jižní ovoce, datle, fíky, mandle... Ke koupi byl také marcipán, lákala i bohatá nabídka perníčků.

Náš recept na vánoční perníčky:

65 dkg hladké mouky, 
20 dkg moučkového cukru, 
10 dkg másla, 
5 lžic medu, 
2 celá vejce, 
2 žloutky, 
2 lžičky sody, 
perníkové koření.
Poleva: 14 dkg moučkového cukru, 1 bílek, 4 kapky citronové šťávy, vše řádně utřeme.

Perníkové koření připravíme z těchto ingrediencí – po jedné kávové lžičce anýzu, hřebíčku, fenyklu, skořice, vše rozdrtíme (třeba v tříštivém mlýnku na kávu).
Vypracujeme řádně těsto, nejlépe v robotu, necháme 24 hodin odpočinout. Vyválíme placku asi 5 mm silnou, vykrájíme formičkou tvary, upečeme na vymaštěném plechu v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Po upečení potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme zdobit cukrovou polevou. 

Tipy z knihovních regálů

Tradinář (Kindlová, Monika); vyd.: vyd.: Smart Press Praha, 2019, ISBN 978-80-88244-06-6
Vaříme podle Herbáře (Winterová, K. – Rybová, L.); vyd.: Česká televize Praha, 2014, ISBN 978-80—7404-123-
Zdravé talíře (Soukupová, Jitka); vyd.: Machart-Books P, 2016, ISBN 978-80-87938-43-0
Nejlepší recepty z české kuchyně od A do Z (Vašák, Jaroslav); vyd.: Euromedia Group Praha, 2011, ISBN 978-80-86936-90-5
Z babiččina receptáře  (Doležalovi, Alena a Vladimír); vyd.: DONA České Budějovice, 2014, ISBN 978-80-7322-170-6 
Vaříme s Láďou Hruškou; vyd.: Euromedia Group Praha, 2014, ISBN 978-80-249-2600-1
Holky, jezte zase vdolky! (Beyrová, A. - Janíková, D.); vyd.: Euromedia Group Praha, 2018, ISBN 978-80-7549-766-6
Velká domácí kuchařka (Nodl, L. – Mandžuková, J. – Havlů, K.); vyd.: Slovart Praha, 2002, ISBN 80-7209-550-1
Kuchařka pro lenochy (Trischberger, Cornelia); vyd.: Jan Vašut Praha, 2011, ISBN 978-80-7236-750-4
Živá kuchyně -  snadno a rychle (Wignall, Judita); vyd.: Synergie Publishing SE, 2014, ISBN 978-80-7370-336-3
Šťastné a veselé (recepty-dárky-ozdoby); vyd.: Slovart Praha, 2000, ISBN 80-7209-250-2
Vánoční kniha (Hillier, Malcolm); vyd.: OTTOVO nakladatelství Praha, 2000, ISBN 80-7181-426-1
Vánoční dekorace (Crolle-Terzaghi, Denise);  vyd.: Rebo Productions Čestlice, 2009, ISBN 978-80-255-0154-2
Tvořivý rok (Koníčková, Mirka); vyd.: Metafora Praha, 2016, ISBN 978-80-7359-527-2
České Vánoce (Herynek, Petr); vyd.: Grada Publishng Praha, 2005, ISBN 80-247-0760-8
Hody půsty masopusty (Skopová, Kamila); vyd.: Filip Tomáš-Akropolis Praha, 2007, ISBN 978-80-86903-7-46