TOPlist

Aktuality

Kateřinský vrkoč - koláč se sladkými ozdobami

25.11.2020

Vánoční pečení s knihovnou aneb Vánoce plné dobrot


1. RECEPT: KATEŘINSKÝ VRKOČ – KOLÁČ SE SLADKÝMI OZDOBAMI
První soutěžní úkol má tematické zadání: KATEŘINSKÝ VRKOČ – KOLÁČ SE SLADKÝMI OZDOBAMI.  
Už se těšíme na vaše osvědčené recepty na nejrůznější koláče a dobroty z kynutého těsta. Stačí je poslat na e-mail knihovna@infohumpolec.cz nebo vhodit do hnědé schránky v průchodu knihovny. Radost nám udělají i fotografie vašich kuchařských výrobků. Receptmůžete zasílat do 22. 12., pak všechny slosujeme a na dva vítěze čekají knihy, které věnují humpolecká knihkupectví - Jana Zábrany a Edit.
Kateřinské tradice
Právě dnes (25.11.) mají svátek všechny Kateřiny, Katky, Kačenky, kterým srdečně blahopřejeme. Jak si toto období užívali naši předkové?
Na konci listopadu se ve dnech okolo svátku sv.Kateřiny pořádaly taneční zábavy, které byly poslední před začátkem adventu. Kateřinské zábavy se vyznačovaly tzv. „ženským právem“, což znamenalo, že se o vše staraly výhradně ženy. Určovaly jídlo, hudbu a  mohly si vybírat i tanečníky  a zábavu si zkrátka užívat podle svého. Tanečníkům věnovaly na památku dárek v podobě květiny, KOLÁČE nebo zdobeného pečiva, kterému se říkalo „vrkoč“.  Jeho základem  bylo „kolo“  z kynutého těsta, do kterého byly zapíchané špejle ozdobené sušeným ovocem, oříšky a různými dobrotami. Tvar kola měl kateřinský vrkoč na památku sv. Kateřiny, která zemřela mučednickou smrtí a je patronkou především učenců, knihtiskařů a filozofů.
Recepty pro inspiraci
Pro inspiraci jsme sáhli do kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové. Takhle popsala, jak vytvořit ty nejúžasnější žloutkové koláče:
„Vezmi tři žejdlíky mouky na mísu, pokrájej do ní čtyry loty másla, dej do hrnéčka osm žloutků, tři lžíce hustých kvasnic, tři lžíce tlučeného cukru a malý žejdlík sladké smetany, dobře to zadělej a vypracuj, trochu to osol a dej trochu květu do toho a nech kynout. Pak vezmi 28 lotů másla ve vodě dobře vypracovaného na vál, tak jak k máslovému těstu ho rozvaluj a překládej, udělej z něho kulatý koláč a dej ho mezi dva cejnové talíře do sklepa hodně ztuhnout. Když těsto zkyne, postav ho též do chladu; pak ho rozválej, máslo též a polož na těsto, pak třikrát vždy přelož a rozválej jako máslové těsto, pak s formičkami rozličné maličkosti z toho vypíchuj , vlož na papír a pak na plech, pomaž rozkloktaným vejcetem, poklaď krájenými mandlemi, upeč, posyp cukrem a dej na stůl.“
Zdroj: Domácí kuchařka,Rettigová, Magdalena Dobromila;  Odeon Praha, 1986, str. 21)
Výběr kuchařek z knihovních regálů
  • Moučníky, dorty, koláče (Navarová, Kateřina- Sedláčková, Pavla); vyd.: AMIPA Přelouč, 2008, ISBN 978-80-903633-5-9
  • Moučníky bez lepku (Šmatová, Ivana); vyd.: Grada Publishing Praha, 2015, ISBN 978-80-247-5387-4
  • Sladká kuchařka (Brussová, Kateřina – Motalová, Veronika); vyd.: Agentura Rubico Olomouc, 2013, ISBN 978-80-7346-167-6
  • Nejlepší recepty z české kuchyně od A do Z (Vašák, Jaroslav); vyd.: Euromedia Group Praha , 2011, ISBN 978-80-86936-90-5
  • Koláče a koláčky (Heroldová, Eva); vyd.: Mona, 1991, ISBN 80-7026-045-9
  • Sladkosti od moravské maminky (Martin, Pavel); vyd.:  Agentura VPK Praha, 2003, ISBN 80-7334-009-7
  • Z babiččina receptáře  (Doležalovi, Alena a Vladimír); vyd.: DONA České Budějovice, 2014, ISBN 978-80-7322-170-6
  • Moje sladká kuchařka; vyd. Euromedia Group- Ikar Praha,  2015, ISBN 978-80-249-2963-7
  • Snídaně u Florentýny (Zatloukalová, Jana Florentýna) ;  Praha : vyd.:  Mrs. Wolf, 2014, ISBN 978-80-905806-0-2 
  • Kuchařka pro báječné tchyně (Chvátalová, Helena) ; vyd.: Smart press, 2011, Praha, ISBN 978-80-87049-40-2
  • Sladkosti ze Svatojánu (Francová, Eva); Motto Praha, 2018, ISBN 978-80-267-1315-9
  • Vaříme podle herbáře (Winterová, K. – Rybová, L.) ; vyd.: Česká televize , Praha , 2014,ISBN 978-80-7404-123-5
  • Velká kuchařka Čech a Moravy (Vaněk, Roman); vyd.:  Prakul Production Praha, 2016, ISBN 978-80-87737-27-9
  • Domácí pečivo (Bertinet, Richard); vyd.: Alpress Frýdek-Místek 2008, ISBN 978-80-7362-582-5
  • Iveta a sladká Francie (Fabešová, Iveta); vyd.: CookBook Praha, 2010, ISBN 978-80-903944-9-0