TOPlist

Aktuality

Rodinný vánoční salát

17.12.2020

A je tu finále! Poslední téma knihovnického vánočního kuchařského klání zní: RODINNÝ VÁNOČNÍ SALÁT. Určitě nechybí na žádném svátečním stole. My se moc těšíme na ty nejskvělejší recepty na tento tradiční pokrm. Nezapomeňte je poslat do úterý 22. 12. 2020. Všechny zaslané recepty slosujeme a ve  středu 23.12. oznámíme jména dvou výherců, kteří získají knižní vánoční dáreček. Knihy do soutěže věnují Knihkupectví Jana Zábrany a Knihkupectví Edit.

ŠTĚDRÝ DEN

Štědrý den (24. prosinec) patří k významným dnům v roce. Naši předkové mu připisovali zvláštní, magickou  moc. Dodržovala se spousta zvyků, které měly zajistit zdraví a štěstí v rodině, ale i bohatou úrodu...  Např. část štědrovečerních pokrmů odnášeli hospodáři drůbeži, dobytku, dávali je ke stromům. Svoji "porci" dostaly i voda a oheň, to aby neškodlily. V průběhu Štědrého večera hádali mladí lidé svoji budoucnost (lití olova, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, házení střevícem).

Jak vypadalo štědrovečerní menu? K večeři se usedalo s východem první hvězdy. Na stole mělo být devatero jídel, mnohým se přisuzoval i magický význam. Podávala se třeba vánoční oplatka s medem, hrachová nebo čočková polévka, "hubník" někde známý pod názvem "černý kuba" (kroupový nákyp s houbami). Oblíbené bylo jídlo "muzika" (jídlo se sušeného ovoce, dochucené kořením), nezapomínalo se ani na jablka, ořechy nebo pečivo. Štědrý večer býval zakončen účastí na půlnoční mši. 

Pražský bramborový salát podle Viléma Vrabce

600 g brambor, 200 g šunky nebo šunkového salámu, 3 kyselé okurky, 1 cibule.
Marináda: 1/10 litru vody, 1/16 litru octa, trochu pepře, cukru a soli, 1 lžička plnotučné hořčice, několik kapek worčestrové omáčky, trochu nakrájené zelené petrželky nebo pažitky.

 

Uvařené a ještě teplé brambory oloupeme, vychladlé nakrájíme na plátky. Přidáme šunku nebo salám, okurku a cibuli nakrájené na jemné kostičky a promícháme s bramborami v míse. Do hrnečku dáme hořčici rozmíchanou s octem a další ingredience. Dobře promícháme a marinádou polijeme salát. Lehce promícháme, necháme v chladu odležet a před podáváním v míse posypeme sekanou petrželkou.

Tipy z knihovních regálů

Saláty (Mundi, Max); vyd.: Slovart Praha, 2002, ISBN 80-7209-374-6
Vánoce ve staročeské i nové netradiční kuchyni (Martin, Pavel); vyd.: Akcent Třebíč, 2001, ISBN 80-7268-198-2
Velká obrazová kuchařka (Racková, Daša); vyd.: Euromedia Group - Ikar Praha, 2002, ISBN 80-249-0093-9
Prostřeno! Od Aše po Jablunkov; vyd.: Euromedia Group - Ikar Praha, 2010, ISBN 978-80-249-1477-0
Saláty; vyd.: Nakladatelství František Beníšek, 2006, ISBN 80-903691-0-3
Kuchyně našich babiček; vyd.: nakladatelství DONA České Budějovice, 2007, ISBN 978-80-7322-099-0
Recepty nejen na chalupu (Svobodová, Zdeňka);  vyd.: Nakladatelství Ladislav Timko 2005, ISBN 80-903413-2-2
Vaření s Čirinou (Košíková, Irena); vyd.: MOTTO Praha, 2005, ISBN 80-7246-255-5
Jídlo jako životní styl (Lamschová, P. – Havlíček, P.); vyd.: Mladá fronta Praha, 2011, ISBN 978-80-204-2154-8
Krok za krokem - 63 receptů od nejlepších šéfkuchařů a cukrářek; vyd.: BURDA Praha, 2016, ISBN 978-80-87575-50-5
Doma chutná nejlépe - Vaří Muž v hrnci (Prchal, Jiří); vyd.: MOTTO Praha, 2007, ISBN 978-80-7246-282-2