TOPlist

Aktuality

Svatá Barbora - patronka havířů

04.12.2020

Je tu další kolo naší soutěže Vánoční pečení (a vaření) s knihovnou. Děkujeme za dosud zaslané recepty a těšíme se na další. Jenom připomínáme, že popisy jídel stačí zaslat na e-mailovou adresu knihovna@infohumpolec.cz, vhodit do hnědé schránky v průchodu knihovny nebo předat přímo v knihovně u výpůjčních pultů - na dětském i dospělém oddělení. Velkou radost budeme mít i ze zaslaných fotografií. Tentokrát je téma trochu netradiční, se svátkem svaté Barbory, která je patronkou havířů,  je spojeno jídlo uhlířina nebo chcete-li havířina. Vaříte jej, máte na ně recept?

Co víme o svaté Barboře?

Barbora byla dcerou bohatého kupce, velkého odpůrce  křesťanů. Ona se však zaslíbila Kristu, byla tajně pokřtěna a odmítla se vdát za ženicha, kterého jí vybral otec. Ten, když zjistil, že jeho dcera je křesťanka a odmítá jeho příkaz, předal ji soudci, který ji nechal mučit a zabít.  Dnes je sv. Barbora patronkou mnoha profesí - především horníků, ti dokonce nechávali svítit přes noc ve štolách tzv. Barbořino světlo.
V předvečer svátku dříve chodily Barborky, tedy bíle oblečené dívky s vlasy rozčesanými jako závoj přes obličej. Na hlavě měly věneček, v jedné ruce nosily košík s pamlsky a ve druhé březovou metličku. Tichým hlasem neustále připomínaly dětem "modli se, modli", což se časem zkomolilo na známé "mulisi..." Pro hodné děti, které se modlily, přinášely dárky - jablka, hrušky, sušené ovoce. Ty zlobivé si vysloužily výplatu metličkou.
A ještě jedna tradice je spojena se svátkem sv. Barbory. Kdo by neznal rychlení třešňových větviček, které by měly vykvést o Štědrém dnu? Dříve si je trhala svobodná děvčata, která pomýšlela na vdavky. Pokud větvička vykvetla, byla svatba - alespoň tak to tvrdí stará pověra. Dnes se bílá kvítka stávají spíše ozdobou  vánočního stolu. Podle rad, které jsme našli v knihách, se mají utržené větvičky nejprve ponořit na dvě hodiny do vody a teprve pak dát do vázy. Časté rosení údajně napomáhá tomu, aby květy ve správný čas rozkvetly. Jiná instrukce zase nabádá k narušení konců větviček kladívkem, ty pak budou lépe přijímat vláhu.

Recept na uhlířinu, který jsme zkusili:

800 g brambor uvařených ve slupce, asi 100 g špeku, 2 cibule, kmín.

Na kostičky nakrájený špek vyškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, kmín (osmažíme dozlatova) a kolečka vařených brambor.
Noky: 300 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, trocha vody.   Z tužšího těsta děláme menší nočky, které vaříme v osolené vodě. Jakmile "vyplavou", scedíme a přidáme je na pánev k bramborám. Vše osolíme a dobře promícháme. Jídlo je hodně rychlé. Hodí se k němu kyselá okurka, kysané zelí nebo různé zeleninové saláty. Dobrou chuť!

Tipy z knihovních regálů:

Zdravé talíře (Soukupová, Jitka); vyd.: Machart-Books P, 2016, ISBN 978-80-87938-43-0
Nejlepší recepty z české kuchyně od A do Z (Vašák, Jaroslav); vyd.: Euromedia Group Praha, 2011, ISBN 978-80-86936-90-5
Z babiččina receptáře  (Doležalovi, Alena a Vladimír); vyd.: DONA České Budějovice, 2014, ISBN 978-80-7322-170-6 
Holky, jezte zase vdolky! (Beyrová, A. - Janíková, D.); vyd.: Euromedia Group Praha, 2018, ISBN 978-80-7549-766-6
Velká domácí kuchařka (Nodl, L. – Mandžuková, J. – Havlů, K.); vyd.: Slovart Praha, 2002, ISBN 80-7209-550-1
Kuchařka pro lenochy (Trischberger, Cornelia); vyd.: Jan Vašut Praha, ISBN 978-80-7236-750-4
Živá kuchyně -  snadno a rychle (Wignall, Judita); vyd.: Synergie Publishing SE, ISBN 978-80-7370-336-3
Šťastné a veselé (recepty-dárky-ozdoby); vyd.: Slovart Praha, 2000, ISBN 80-7209-250-2
Vánoční kniha (Hillier, Malcolm); vyd.: OTTOVO nakladatelství Praha, 2000, ISBN 80-7181-426-1