Aktuality
Vánoční pečení a vaření s knihovnou aneb Vánoce plné dobrot
Vánoční pečení a vaření s knihovnou aneb Vánoce plné dobrot
A je to tady – soutěž, do které jste po celé adventní období zasílali recepty, končí. Všem, kteří nám napsali, děkujeme za náměty, nápady a skvělé popisy jídel. Ve středu 23. 12. 2020 jsme vylosovali tři výherkyně, kterými jsou – Iveta Průšová, Petra Radilová a Kateřina Brůnová. Gratulujeme! Mohou se těšit na knihy z Knihkupectví Jana Zábrany a Knihkupectví Edit.
RECEPTY PRO INSPIRACI ANEB VAŘÍME A PEČEME PODLE NAŠICH ČTENÁŘŮ
Skořicoví šneci
Suroviny:
360 g hladké mouky
50 g cukr krystal
50 g rozpuštěného másla
180 g teplého (vlažného) mléka (cca ¾ hrnku)
1 vejce
½ kostky droždí
Špetka soli
Náplň: máslo, cukr, skořice
|
Perníčky
180g medu, 100g másla, 200g moučkového cukru, 500g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1,5 lžičky kypřícího prášku, 3 lžičky koření do perníku
Těsto nechat odležet v lednici minimálně přes noc, nebo pár dní... péct na 160/170, tak 6-7 minut.
|
Těsto: 500 g polohrubé mouky
130 g rostlinného tuku
3 žloutky
60 g moučkového cukru
30 g droždí
0,25 l vlažného mléka
špetka soli
1 vejce
oloupané madle, rozinky a ořechy na zdobení
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
5 lžic moučkového cukru
60 g másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
trochu nastrouhané kůry z citronu
Povidlová náplň:
250 g povidel
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce rumu
trochu mleté skořice
Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek.V míse umícháme změklý tuk a cukrem a se žloutky, postupně přidáváme mouku, kvásek, mléko, ve kterém jsme rozmíchali sůl (mléko přidáváme pomalu podle hustoty těsta) a vypracujeme tužší těsto. Necháme ho vykynout. Potom ho rozdělíme na šest bohníků a necháme znova vykynout. Po vykynutí každý bochník vyválíme na kulatou placku, položíme po dvou na vymaštěný plech a vytvarujeme tak, aby vznikl vyšší okraj. Od středu střídavě klademe náplně podle barvy. Ozdobíme madlemi, rozinkami nebo ořechy. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do středně vyhřáté trouby.
Příprava tvarohové náplně:
Tvaroh umícháme s máslem, přidáme žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr a dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou.
Příprava povidlové náplně:
Povidla, rum, cukr a skořici umícháme. Jsou-li povidla ještě velmi hustá, přidáme trochu horké vody.
Knedlík
8 rohlíků
mléko
sůl, pepř
vejce
petrželka
pórek
anglická slanina
hrubá mouka
Pečivo nalámeme do mísy, zalijeme mlékem, po prosáknutí vymačkáme, přidáme koření dle chuti. Dáme vejce, petrželku, pórek a anglickou slaninu (na kostičky). Po přidání hrubé mouky vytvoříme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Do vroucí osolené vody dáme koule, které jsme vytvořili v dlaních a vaříme 10-15 minut dle velikosti.
Žitné perníčky
400 g žitné mouky
3 žloutky (u malých vajec raději 4)
130 g másla
100 g medu (dobře rozehřátého, čím tekutější, tím lépe se s těstem pracuje)
130 g třtinového cukru
90 g vlašských ořechů
1 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
Všechny ingredience zpracujeme ve velké míse v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne.
Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrajujeme a dáme na plech. Pečeme v předehřátě troube na 165-175 stupňů Celsia zhruba 10-12 minut.
Těsto je poněkud drobivější, zvláště pokud je med hutnější. Práce s tímto těstem je někdy rozčilující, ale výsledek stojí za to.
Ochucená slivovice
slivovice
citronová šťáva
med
Slivovici, med a citron smícháme, poměry záleží na chuti každého člověka. Lze pít studené nebo i teplé, záleží na chuti každého
Bramborový salát
brambory vařené ve slupce
vajička na tvrdo
olej
plnotučná hořčice
cca 10 dkg vysočiny v celku
nakládané okurky
sůl
pepř
Brambory oloupeme a pokrájíme (protlačíme přes sítko na brambory). Vysočinu a nakládané okurky nastrouháme najemno, množství okurek záleží na chuti každého. Přidáme trochu oleje, horčici, sůl pepř. Lze podávat i teplý nebo studený.
Přinese využití umělé inteligence (AI) v literatuře více užitku nebo bude zdrojem konflitků a podvodů?
Myslím, že užití AI v literatuře je přínosem. | |
47 % | |
Myslím, že užití AI v literatuře je špatné. | |
53 % |
Celkem hlasů: 291