TOPlist

Aktuality

Vánoční pečení a vaření s knihovnou aneb Vánoce plné dobrot

23.12.2020

Vánoční pečení a vaření s knihovnou aneb Vánoce plné dobrot

A je to tady – soutěž, do které jste po celé adventní období zasílali recepty, končí. Všem, kteří nám napsali, děkujeme za náměty, nápady a skvělé popisy jídel. Ve středu 23. 12. 2020  jsme vylosovali tři výherkyně, kterými jsou – Iveta Průšová, Petra Radilová a Kateřina Brůnová. Gratulujeme! Mohou se těšit na knihy z Knihkupectví Jana Zábrany a Knihkupectví Edit.

RECEPTY PRO INSPIRACI ANEB VAŘÍME A PEČEME PODLE NAŠICH ČTENÁŘŮ

Skořicoví šneci

Suroviny:
360 g hladké mouky
50 g cukr krystal
50 g rozpuštěného másla
180 g teplého (vlažného) mléka (cca ¾ hrnku)
1 vejce
½ kostky droždí
Špetka soli
Náplň: máslo, cukr, skořice
Postup
Z mléka, trošky cukru a droždí si necháme vzejít kvásek. Zbytek cukru vyšleháme s vejcem, přidáme máslo, mouku, špetku soli a vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny (ideálně by mělo zdvojnásobit svůj objem). 
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme z něj obdélník, který potřeme směsí rozpuštěného másla, cukru a skořice. Z delší strany obdélníku těsto srolujeme tak, že nám vznikne roláda. Tuto roládu pak rozkrájíme na stejně velké šneky (přibližně 12 ks), které naskládáme do pekáčku a necháme ještě chvíli kynout.
Pečeme na 180°, 20-25 minut
 
 
 
Perníčky 
180g medu, 100g másla, 200g moučkového cukru, 500g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1,5 lžičky kypřícího prášku, 3 lžičky koření do perníku
 
Těsto nechat odležet v lednici minimálně přes noc, nebo pár dní... péct na 160/170, tak 6-7 minut.
 
Velké koláče

 

Těsto: 500 g polohrubé mouky

130 g rostlinného tuku

3 žloutky

60 g moučkového cukru

30 g droždí

0,25 l vlažného mléka

špetka soli

1 vejce

oloupané madle, rozinky a ořechy na zdobení

 

Tvarohová náplň:

250 g měkkého tvarohu

5 lžic moučkového cukru

60 g másla

1 žloutek

1 vanilkový cukr

 trochu nastrouhané kůry z citronu

 

Povidlová náplň:

250 g povidel

3 lžíce moučkového cukru

1 lžíce rumu

trochu mleté skořice

 

 Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek.V míse umícháme změklý tuk a cukrem a se žloutky, postupně přidáváme mouku, kvásek, mléko, ve kterém jsme rozmíchali sůl (mléko přidáváme pomalu podle hustoty těsta) a vypracujeme tužší těsto. Necháme ho vykynout. Potom ho rozdělíme na šest bohníků a necháme znova vykynout. Po vykynutí každý bochník vyválíme na kulatou placku, položíme po dvou na vymaštěný plech a vytvarujeme tak, aby vznikl vyšší okraj. Od středu střídavě klademe náplně podle barvy. Ozdobíme madlemi, rozinkami nebo ořechy. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do středně vyhřáté trouby.

 

Příprava tvarohové náplně:

Tvaroh umícháme s máslem, přidáme žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr a dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou.

 

Příprava povidlové náplně:

Povidla, rum, cukr a skořici umícháme. Jsou-li povidla ještě velmi hustá, přidáme trochu horké vody.

 

Knedlík

 

8 rohlíků

mléko

sůl, pepř

vejce

petrželka

pórek

anglická slanina

hrubá mouka

 

Pečivo nalámeme do mísy, zalijeme mlékem, po prosáknutí vymačkáme, přidáme koření dle chuti. Dáme vejce, petrželku, pórek a anglickou slaninu (na kostičky). Po přidání hrubé mouky vytvoříme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Do vroucí osolené vody dáme koule, které jsme vytvořili v dlaních a vaříme 10-15 minut dle velikosti.

 

 

Žitné perníčky

 

400 g žitné mouky

3 žloutky (u malých vajec raději 4)

130 g másla

100 g medu (dobře rozehřátého, čím tekutější, tím lépe se s těstem pracuje)

130 g třtinového cukru

90 g vlašských ořechů

1 lžíce perníkového koření

1 lžička jedlé sody

 

Všechny ingredience zpracujeme ve velké míse v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne.

Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrajujeme a dáme na plech. Pečeme v předehřátě troube na 165-175 stupňů Celsia zhruba 10-12 minut.

 Těsto je poněkud drobivější, zvláště pokud je med hutnější. Práce s tímto těstem je někdy rozčilující, ale výsledek stojí za to.

 

 

Ochucená slivovice

 

slivovice

citronová šťáva 

med

Slivovici, med a citron smícháme, poměry záleží na chuti každého člověka. Lze pít studené nebo i teplé, záleží na chuti každého

 

 

 Bramborový salát

 

brambory vařené ve slupce

vajička na tvrdo

olej

plnotučná hořčice

cca 10 dkg vysočiny v celku

nakládané okurky

sůl

pepř

 

Brambory oloupeme a pokrájíme (protlačíme přes sítko na brambory). Vysočinu a nakládané okurky nastrouháme najemno, množství okurek záleží na chuti každého. Přidáme trochu oleje, horčici, sůl pepř. Lze podávat i teplý nebo studený.