TOPlist

Exponát měsíce / Z muzejních sbírek

křišťály a záhnědy - říjen 2021

křišťály a záhnědy

nález nedaleko Humpolce z července 2021

Občas otevře země své poklady, které si po miliony let držela pod pokličkou tajemství.

To se podařilo právě v letošním červenci, kdy při úplné náhodě, v místě, kde by to jen málokdo ze sběratelů minerálů čekal, objevil nález dokonalých oboustranných krystalů křemene, konkrétně křišťálů a záhněd.

Humpolecko patří odnepaměti k významným lokalitám v České republice, kde se drahé kameny nacházejí. Svoji zásluhu na tom mají i v minulosti prováděné poměrně rozsáhlé geologické průzkumy pro účel získání živcové suroviny, ale i díky zlatu a stříbrnému zrudnění. Velkým přínosem jsou i místní sběratelé, kteří tomuto koníčku věnují většinu volného času a tím se stále mohou vzácně nové lokality objevovat.

Nechceme ale konkrétně lokality přibližovat, protože v současné době sociálních sítí a kvůli internetu dochází k jejich doslovné devastaci. Tím vznikají nejen škody na majetku vlastníků pozemků, ale především na vlastních nálezech. Neodborným zásahem jsou pro další generace a možné studium a bádání tyto dary přírody vlastně ztraceny.

Tento nález byl výjimečný i tím, že se jednotlivé krystaly, často i jejich srůsty a drúzy, nacházely přímo v ornici na poli v dokonalém stavu bez jakéhokoliv poškození a v opravdu značném počtu několika stovek a o velikosti až 8 cm.

Když si člověk uvědomí, že v tomto perfektním stavu nám tyto klenoty příroda uchovala po několik desítek až stovek milionů let, je to vlastně malý zázrak.

Navštivte tedy Muzeum dr. Aleše Hrdličky v Humpolci, kde budou v průběhu října tyto čerstvé nálezy křišťálů a záhněd k vidění. Následně bude jejich část věnována do stálé výstavy minerálů muzea.

článek vyšel v říjnovém čísle Zálesí 2021 (58. ročník)